Det är M A G I S K T ett mirakel varje gång! 
Vår son är här <3 Obeskrivlig #kärlek

Jag är så tacksam, att jag ännu en gång får vara med om en förlossning som går så bra och med ett barn som mår bra. Fantastiska kropp. 

Vår bebis kom med raketfart. 
Eftersom jag vid min första förlossning hade ett snabbt förlopp, enligt barnmorskan som en omföderska var jag förberedd på att det kunde gå fort och att jag skulle åka in vid första tecken till förlossning. 
Det kändes skönt att vi pratat mycket om det och hade både plan A och B. Jag var som mest rädd för att inte vara på plats på KK innan jag blev som mest smärtpåverkad. Eller inte hinna in alls. 

Klockan 15.00 gick vattnet, inte allt på en gång som vid min första förlossning men i alla fall en pöl så jag var säker på att vattnet gick. När vattnet gick var faster och farfar hemma hos oss på fika så det kunde ju inte komma mer lägligt. Allt var ju redan packat och klart. 
Ca en kvart efter vattnet gått kom värkarna och de var regelbundna direkt. Efter ca en timme var vi redo att köra in, jag började nu att få andas något igenom varje värk men fullt hanterbart och bara att följa med. Lite rusning på trafiken och ca 16.40 var vi framme. Kom in och kopplades på med CTG och pratade  med barnmorskan, ca 17.05 gjorde hon kontroll och talade om att jag var öppen ca 4 cm och att huvudet stod ganska högt.

Jag märkte dock själv att vid varje värk ökade intensiteten men fortfarande hanterbart och än så länge utan lustgasen så jag bara kunde andas igenom. Jag bad henne dock att se till att jag nu skulle kunna ha lustgasen till hands om jag behövde. Efter ca 10 - 15 minuter och efter varje värk kunde jag känna en skillnad på intensitet, det mest fantastiska var att jag i varje värk kände i min kropp hur bebisens huvud och hela  bebisen tog sig ett steg längre ner mot bäckenet och neråt kanalen, det var en helt obeskrivlig känsla, att kunna slappna av, att kunna följa kroppen och att kunna vara så kroppsmedveten och känna ett förlopp var en obeskrivligt och fantastiskt. Att känna man var ett med kroppen och så medveten om varje steg. Det var då jag visste och kände i hela mig att
- varje värk är ett steg närmre mitt mål. #dinkroppärdu 

Ca 17.25 var det som att vända en hand, smärtan var ihärdig och av annan karaktär och snabbt fick vi kalla  in barnmorskan, jag är mycket glad vid detta lag att jag har lustgasen. Jag kan fortfarande arbeta med min kropp och andning men märker att intensiteten ökar snabbt och att det inte finns någon paus mellan värkarna. Barnmorskan kommer in och jag säger att barnet kommer snart och de får snabbt förbereda, tio minuter senare har jag svårt att kontrollera både smärta och kropp, vilka krafter vi talar om, milda makter vad kroppen är kapabel till. Efter några värkar med så intensiv smärta kommer krystvärkarna som jag inte har någon chans att stå emot, när jag under en liten tid känner att jag kan fokusera och hålla emot kommer en krystvärk till och han är ute, han är här, han är nära mig, min son. 

Det var så ofattbart, och omtumlande men mina fösta ord var E U F O R I efteråt. 
Det tog alltså 3h från mitt första tecken och 50 minuter från 4 cm öppen och huvudet stod rätt högt till ute på 2 krystvärkar. Kan inte beskriva med ord hur upplevelsen var. Jag är så fantastiskt tacksam.
Magiskt.

Idrottsglädje - Sofie 

Läs hela inlägget »

Den här vecka bloggar och skriver jag på mammamage.se instagram. 

Du loggar väll in och hänger med? 

Som cert.mammamage tränare skriver jag om min vardag exempel #mammababyträning men framför allt nu om min gravidresa och gravidträning som ni också kan följa på min instagram: mammatraning_ 

Idrottsglädje - Sofie 

Läs hela inlägget »

Är bara så fantastiskt tacksam över att jag kan träna som gör genom min graviditet. Att få ha kroppen med sig och som jag själv kämpat med min inre aktivering genom varje träning och övning jag har gjort. 
Det är en underbar känsla att i vecka 39 kunna göra chins och känna att jag genom hela övningen har kontroll på inre magmuskler samt för känna mig S T A R K
Det ger en mycket motivation till förlossningen som närmar sig med stormsteg och som gör att man har blandade känslor av motivation, oro, längtan, rädsla, glädje, framtid. 
Jag har ett gummiband till hjälp eftersom kroppen är mycket tyngre. Men det ger en stor känsla av välbefinnande genom hela övningen. 
U N D E R B A R T 
#dinkroppärdu   Vill du följa min träning, titta in på min instagram mammatraning_ 

Idrottsglädje - Sofie

Läs hela inlägget »

De sista veckorna av graviditeten är en resa som går väldigt mycket upp och ner. Ena stunden känner jag mig så stark, rörlig, kan träna bra, rör mig bra, fantastisk och älskar det, nästa stund har jag inget självförtroende, gråter lätt, ont i ryggen, som en flodhäst och tröttast i hela världen. HORMONER är ju en anledning, kroppen arbetar dygnet runt med graviditeten. Jag kan definitivt inte klaga, så tacksam över min kropp och dess kapacitet samt hur mycket träning jag kan göra. Kontrollen på den inre aktiveringen finns fortfarande där och det känns så häftigt att själv kunna få praktisera sin egen kunskap på sig själv och som #certmammamagetränare blir ju det en resa i viktig egen erfarenhet. 

Veckans övning: 
Armhävning på box, det är ett bra alternativ för att lättare kunna behålla den inre aktiveringen eftersom belastningen i armhävningsposition är stor. Så fort du skulle tappa din aktivering är övningen för tung. På bilden aktiverar ajg innan jag gör en armhävning, jag ska kunna hålla positionen genom hela övningen. Att ta speglarna till hjälp är ett viktigt tips. 

Anpassa alltid övningarna efter din egen kropp. 
Följ mig gärna för mer tips och träning på min instagram mammatraning_ 

Idrottsglädje - Sofie 

Läs hela inlägget »

En fråga som jag får ibland är:
Vad kan jag träna när jag är gravid?Det finns ju inget rätt svar på den frågan. Det viktigaste som man alltid ska ha med sig och tänka på vid träning under graviditet är att så länge du har kontroll på dina inremagmuskler, vet och känner att dessa är aktiverade tillsammans med ett stöd från bäckenbotten, hela din inre core, kan du i princip träna på som du har gjort innan du blev gravid. Tappar du kontrollen, är övningen för tung, då är det viktigt att du gör anpassningar av den övningen eller din träning som helhet.  #dinkroppärdu @mammatraning_ 

Klart finns det några fler delar och saker du kan tänka på, att träningen ska vara rolig och motiverande. Glädje är alltid A och O. Träning är också mycket anpassat efter dig som individ. Självklart är det så att har du aldrig tränat något innan, är det inte att rekommendera att börja under din graviditet, inte öka din intensitet heller, utan utgå från dig som individ och vad du är van vid att träna/motionera och anpssa därefter. Att sänka eller bibehålla den intensitet du är van vid, lyssna på din egen kropp. Din kropp arbetar redan på högvarv med din graviditet och att sätta nya träningsmål just nu, blir fel tidpunkt i livet, det viktigaste är ditt och barnets välbefinnande. Ni ska må bra ihop som ett team. #mammababyträning

Lägg in rena pass (tid) för ren bäckenbotten- knip och inre- magmuskel träning, ha som mål att bli stark, få kontroll men också känna när du kan slappna av, känna skillanden tydligt. Hitta din kontroll i vardagen så som under träning, som jag skrev i mitt förra blogginlägg skapar det riktigt bra förutsättningar både under och efter din graviditet. 

Att träna under graviditet är bra för dig, det gör att du mår bra och har så många fördelar, var glad för den träning eller den motionen du får gjort istället för att lägga fokus på den du aldrig hann med eller aldrig gjorde. 

Några konkreta tips, det är efterhand bra att undvika stöt och hopp exempel löpning eftersom det redan är en tyngd neråt pga av graviditeten som ökar efterhand samt att ditt bäcken blir mer rörligt. Att göra crunch/situps är svårt, obekvämt och en påfrestning på bukhinnan,  planka bli svårt att hålla kontroll på inre magmuskler då du påfrestar med högt tryck i den positionen. Undvik ren magträning där du använder dina yttre magmuskler med mycket kraft, fokus ska vara på inre magmuskler samt du hela tiden aktiverar magen (din core) stabiliserande i de flesta övningar och träning du gör. Du ska inte arbeta upp till någon högre puls, lågintensivt till medel. Se till att stärk din rygg, och överkropp, samt dina ben det kommer göra dig nytta som helhet och att orka livet med barn. 

Din kropp är fantastisk - lyssna och lär känna den! #starkinifrånochut 

I filmen nedan tränar jag med min son (gravid i vecka 31), att involera barnen i träningen gör det lättare att hitta tid för träning, det är också så underbart roligt att göra saker tillsammans, speciellt rörelseglädje. #meandmylittledude 

Idrottsglädje - Sofie 

Läs hela inlägget »

Goodmorning!
 
#week 34
Buildning strong core (deep abdominal muscels, pelvic floor) helps you with the support and posture during your pregnancy (right picture). You´re going to prevent back problems, have an easier time pushing and recovery time after delivery is much better. 


#vecka34 
Att kunna behålla kontrollen kring sin inre magmuskulatur och bäckenbotten har så många fördelar i din graviditet men också förebyggande till tiden efter förlossningen. Hållningen visar vilken aktivering du har, ovan till vänster ser man tydligt att jag flyttat tyngdpunkten långt från kroppen, mina inre magmuskler och bäckenbotten är inte aktiverat och samtidigt kopplas rumpan bort, det blir också en mer framåtrotation av mitt bäcken. På den högra bilden som jag tagit 1 minut efter den vänstra har jag aktiverat bäckenbotten samt inre magmuskler, hållningen blir tydligt mer upprätt och stark, tyngdpunkten förflyttas närmre kroppen i en mer naturlig position. Att kunna aktivera och ha kontroll i din träning men också i vardagen gör att du naturligt får en bättre förutsättning för din kropp, barnet placeras också annorlunda i din mage vilket gör att du kan förebygga, ryggproblem (ex: mindre foglossningssmärta), komplikationer under och efter förlossning, kortare krystfas. Men framförallt bättre förutsättningar för att komma tillbaka till en stark kropp inifrånochut efter din gravidietet. 

Idrottsglädje - Sofie 
 

Läs hela inlägget »

Att kunna träna under graviditeten känns helt underbart, kroppen är fantastisk. Man blir tröttare denna gång (nadra graviditet) samt mer ont i ryggen, mycket tror jag beror på att man redan har en liten hemma som kräver mycket av en och det blir mindre sömn och fler lyft. Jag är glad för den träningen jag kan få till och att jag orkar. Det är inte dags nu att utveckla min träning eller mina mål, jag tränar för att jag och bebisen i magen ska må bra och känna oss starka tillsammans. Mitt största fokus med träningen att kunna kontrollera varje övning speciellt inifrån, alltså från den inre magmuskulaturen och dess teknik. Ovan är en anpassning från tre övnigar, som sagt kroppen arbetar redan hårt av att bara vara gravid. Vecka 33, Week 33. 

Anpassning: 
Squat - utan någon vikt, endast kroppsvikt
Burpees - ja som ni ser vet jag inte om man får kalla det "burpees" det är i vanliga fall min favorit övning och här anpassad med att vandra ut med ett ben i taget för att inte en ända gång tappa magen och den inre kontrollen 
Steptouch - en förenklad "boxjump", jag går istället upp och ner på boxen 

Idrottsglädje - Sofie
 

Läs hela inlägget »

Idag startade mammababyträningen igen efter sommaruppehåll, härligt att möta nya förväntasfulla mammor och bebisar på passet, även de mammor som gick förra terminen. Jag visste inte riktigt hur min egen kropp skulle kännas eftersom jag nu är gravid i vecka 32, men kändes bra både som instruktör men framförallt i min egen kropp. Mammababypasset är ju perfekt även som gravid eftersom fokus handlar om att bli stark #inifrånut och att kontrollera och hitta tillbaka till en stark inre cylinder av bäckenbotten muskulatur samt inre magmuskulatur. Kändes topp att vara tillbaka, hoppas det går några veckor till innan det är dags för bebis att komma ut. Roligt att möta några kända ansikten från föreläsningarna jag haft på BVC. 
Det känns fantastiskt att få motivera och sprida kunskapen kring #mammamage och inriktad träning för att stärka mammorna. 

Har du frågor om passet eller är intresserad av att veta mer, maila mig gärna: sofie@hta.se

Följ gärna mitt instagramkonto: @mammatraning_ 

Idrottsglädje - Sofie 

Läs hela inlägget »

Idag träffade jag mammor på BVC, jag höll en föreläsning och kortare workshop kring mammamageträning. Om varför aktiveringen är så viktig både under graviditet och efter förlossning. Samt att det aldrig är för sent att börja. Det var verkligen jätte roligt att få möta dessa mammor, och känns underbart att få ge ut informationen och sprida denna kunskap för att kunna hjälpa till att fler kvinnor får en hållbar, mer aktiv vardag och starka välfungerande kroppar. 

Jag ser fram emot nästa tillfälle jag ska vara där igen. 

"Stark innifrånut" 

Idrottsglädje - Sofie 

Läs hela inlägget »

Blessed! Det känns obeskrivligt och fantastiskt. Är gravid igen, nu i vecka 20. Tänk att halva tiden har passerat redan. Har varit tufft den första tiden, helt annan anpassning av livet med den lilla där hemma, inte samma sömn, tröttheten, omställningen, hormonerna och förändringen av kroppen. Nu börjar det mesta lägga sig och jag letar efter och söker min gravidglow ;)

Men jag känner mig fysisk stark, kan hålla igång min kropp och arbetar mycket med bäckenbottenknip samt aktivering av djupa/inre magmuskler. Den medvetenhet och kunskap jag har nu i denna graviditet är ju helt annorlunda mot den förra, det ska bli så spännande att se hur min kropp förändras denna gång samt hur länge i graviditeten jag känner jag kan ha kontoll på dessa muskler #starkinifrånut 

Min kropp är annorlunda, jag är svagare i rygg men starkare med aktiveringen. Jag hoppas kunna träna och vara aktiv lika länge denna gång, sista passet innan förra förlossningen blev två dagar innan. Jag har anpassat träningen ganska tidigt med övningar som jag vet är anpassade samt stärkande inför , under och efter förlossning. 
Träningen nu ska vara att bibehålla och en inre fokus, aldrig arbeta med utveckling av din träning under en graviditet. Kroppen arbetar redan på en hög nivå av den förändring som sker i din kropp. 
Jag riktar in mig på mitt och barnets välbefinnande. Dock ska man heller inte vara rädd för att ta i lite, med rätt övningar, genom att lyssna på sin kropp och veta på vilket sätt man kan utmana utan att skada sig. 

Det här är en resa, en ny resa, häng med!

Idrottsglädje - Sofie

Läs hela inlägget »
Foto: Anna Arvidsson Foto: Anna Arvidsson

I min blogg får du läsa om idrott, träning, livsstil, ledarskap och de flesta upplevelser och tankar som jag har och är med om inom min vardag och fritid som består till stor del av idrottsglädje och ett brinnande träningsintresse i olka former. Eftersom jag arbetar både som idrottslärare på en gymnasieskola samt som Personlig tränare och instruktör på HTA- Kockum Fritid i Malmö består min vardag av möten med många individer i idrottsliga och sociala sammanhang! Jag har också varit aktiv i 15 år, mestadelas på elitnivå, inom min idrott voltige, då jag också delar med mig av mina erfarenheter och min glädje till lagidrotten. 

 

Jag har i novmeber 2015 blivit mamma till min underbara son. En fantastisk upplevelse som förändrade mitt liv på många sätt. Jag delar med mig av min erfarenhet av träning vid graviditet och hur jag tränar efter förlossningen för att må bra och stärka upp min kropp igen från insidan till utsidan. Följ med :) 

 

Idrottsglädje - Sofie