Vad kan du träna när du är gravid? 

En fråga som jag får ibland är:
Vad kan jag träna när jag är gravid?Det finns ju inget rätt svar på den frågan. Det viktigaste som man alltid ska ha med sig och tänka på vid träning under graviditet är att så länge du har kontroll på dina inremagmuskler, vet och känner att dessa är aktiverade tillsammans med ett stöd från bäckenbotten, hela din inre core, kan du i princip träna på som du har gjort innan du blev gravid. Tappar du kontrollen, är övningen för tung, då är det viktigt att du gör anpassningar av den övningen eller din träning som helhet.  #dinkroppärdu @mammatraning_ 

Klart finns det några fler delar och saker du kan tänka på, att träningen ska vara rolig och motiverande. Glädje är alltid A och O. Träning är också mycket anpassat efter dig som individ. Självklart är det så att har du aldrig tränat något innan, är det inte att rekommendera att börja under din graviditet, inte öka din intensitet heller, utan utgå från dig som individ och vad du är van vid att träna/motionera och anpssa därefter. Att sänka eller bibehålla den intensitet du är van vid, lyssna på din egen kropp. Din kropp arbetar redan på högvarv med din graviditet och att sätta nya träningsmål just nu, blir fel tidpunkt i livet, det viktigaste är ditt och barnets välbefinnande. Ni ska må bra ihop som ett team. #mammababyträning

Lägg in rena pass (tid) för ren bäckenbotten- knip och inre- magmuskel träning, ha som mål att bli stark, få kontroll men också känna när du kan slappna av, känna skillanden tydligt. Hitta din kontroll i vardagen så som under träning, som jag skrev i mitt förra blogginlägg skapar det riktigt bra förutsättningar både under och efter din graviditet. 

Att träna under graviditet är bra för dig, det gör att du mår bra och har så många fördelar, var glad för den träning eller den motionen du får gjort istället för att lägga fokus på den du aldrig hann med eller aldrig gjorde. 

Några konkreta tips, det är efterhand bra att undvika stöt och hopp exempel löpning eftersom det redan är en tyngd neråt pga av graviditeten som ökar efterhand samt att ditt bäcken blir mer rörligt. Att göra crunch/situps är svårt, obekvämt och en påfrestning på bukhinnan,  planka bli svårt att hålla kontroll på inre magmuskler då du påfrestar med högt tryck i den positionen. Undvik ren magträning där du använder dina yttre magmuskler med mycket kraft, fokus ska vara på inre magmuskler samt du hela tiden aktiverar magen (din core) stabiliserande i de flesta övningar och träning du gör. Du ska inte arbeta upp till någon högre puls, lågintensivt till medel. Se till att stärk din rygg, och överkropp, samt dina ben det kommer göra dig nytta som helhet och att orka livet med barn. 

Din kropp är fantastisk - lyssna och lär känna den! #starkinifrånochut 

I filmen nedan tränar jag med min son (gravid i vecka 31), att involera barnen i träningen gör det lättare att hitta tid för träning, det är också så underbart roligt att göra saker tillsammans, speciellt rörelseglädje. #meandmylittledude 

Idrottsglädje - Sofie 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sis » Sparkle - like a star:  ”åh jag är mållös, dina ord är så fina! kunde inte sagt något bättre, love you si”

  • Syster » Lördag - Olympiska lyft:  ”så enkla att till och med du fick för dig att baka! ;) måste testas!”

  • syster » Januari , #300pass:  ”hoppas du rockade crossfitpasset idag hjärtat! super pt pass, ny inspiration och..”

  • Malin » #300pass , utmaningen i hamn :):  ”Bra jobbat! Själv körde jag mitt 303:e pass igår kväll i Idre på längdskidor. Sn..”

  • Joakim » #300pass, november:  ”Har nu tränat 299 pass, detta året! (19/11) ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-