Träning efter graviditet 

Kroppen är helt fantastisk. Jag skulle kunna diskutera detta till oändlighet. Wow, vad är det egentligen man får uppleva. Allt som händer!?! Allt som läker! Allt som man arbetar med. Jag tänker ofta tillbaka på min förlossning. Jag kan än idag inte förstår att min förlossning blev som jag hade tänkt mig, galet, det blev som jag hade tänkte mig! Jag har en positiv upplevelse av min förlossning, och jag kan knappt beksriva med ord hur mycket det betyder för mig. Självklart gjorde det galet ont, alltså helt sjukt ont och vid några tillfällen trodde jag i princip jag inte skulle klara mer,  men det mesta var med kontroll, att jag kunde följa med och lyssna på min kropp och att jag kände mig så stark rakt igenom. Krystvärkarna, när man själv fick hjäpa till var grymt häftigt, det var här man fick vara med själv. Använda och arbeta med sin kropp men samtidigt följa med och lyssna. Jag hade en relativt snabb förlossning som förstföderska och jag fick vara med om det magic moment efteråt. WOW - det är lycka det var MAGIC! 

Bäst av allt som sagt att följa min kropp, jag hade inga större förväntningar eller prestige i det hela, jag ville bara följa med och lita på min kropp. Jag hade kompisar som varit ärliga med hela processen och gick in med en sund inställning, att jag sedan fick en så fantastisk upplevelse är bara ren lycka. Jag kunde lita på att jag var stark, och att jag var förberedd, jag litade på och kände min kropp, det var en viktig strävan och ett mål. 

Vill dock även nämna att allt är inte guld, man måste prata om känslor, smärta, efterskedet, inkontinens, depression, komplikation och allt annat som kan ske och som även det är helt normalt. Det finns inget rätt eller fel och alla förlossningar är unika, alla kvinnor är unika och att lyfta allt både positivt och negativt är super viktigt för att stärka varandra och förstå vad kroppen och vi går igenom. 

Rubriken idag kallade jag träning efter graviditet men halkade in på min förlossning, tror att en del av det kommer ur det, det var där och då jag fick ännu mer förtoende för min kropp, det var där alla mina tankar om vad kroppen går igenom började och hur man skulle komma tillbaka på allra bästa sätt, att bli stark i varadagen att längre fram i livet kunna träna hårt igen. Men framförallt att må bra och vara stark.

Jag har lärt mig otroligt mycket från den dagen och till där jag är idag, mitt stora intresse för träning efter graviditet startade och jag tog reda på läste allt samt börjar aktivt arbeta med min kropp. Hur hänger våra musker, bindväv, fasia, inre cylindern ihop? Hur mycket av kontakten slås ut, töjs ut under våra 9 månader av graviditet? Vad är viktigaste att stärka upp och varför? 

Bäckenbottenmusklen, där startar en viktig del, att arbeta med sitt knip? Ditt långsamma knip, tillbaka till din kontroll, att koppla på djupa magmuskler och kunna bibeålla din kontroll, andning och automatisering, nervbanor som hittar tillbaka, att bli ett med hela din inre cylindern. 

I 9 månader har du slagit ut, töjt, tappat kontakt, slutat använda, omfördelat vikt, magmuskeldelning, det är under en lång tid och att arbeta efter att det tar lång tid att hitta tillbaka igen är ett viktigt motto. Det har jag arbetat efter och lärt mig. Till en början ville jag gå på för mycket, snabbt komma tillbaka till "vanlig" träning, men desto mer kunskap jag fick desto mer backade jag tillbaka och fortsatte med "rehab" för min kropp, ny renovering av min kropp, från lager till lager, jag kan inte hoppa över ett lager? Då håller inte renoveringen. Är ni med? 
Man måste skynda långsamt, går man på för hårt kan man få komplikationer senare livet men också direkt. 
DET ÄR EN KORT PERIOD AV DITT LIV, varför starta för tidigt med hopp, löpning , situps eller för hård träning.
Stärk dig #innifrånochut och motivera dig med att du kan komma tillbaka fullt ut igen om du tar varje steg. 
RÄTT PROGRESSION är det viktigaste. 

Idrottsglädje - Sofie

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sis » Sparkle - like a star:  ”åh jag är mållös, dina ord är så fina! kunde inte sagt något bättre, love you si”

  • Syster » Lördag - Olympiska lyft:  ”så enkla att till och med du fick för dig att baka! ;) måste testas!”

  • syster » Januari , #300pass:  ”hoppas du rockade crossfitpasset idag hjärtat! super pt pass, ny inspiration och..”

  • Malin » #300pass , utmaningen i hamn :):  ”Bra jobbat! Själv körde jag mitt 303:e pass igår kväll i Idre på längdskidor. Sn..”

  • Joakim » #300pass, november:  ”Har nu tränat 299 pass, detta året! (19/11) ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-