Tredje trimestern 

2 dagar innan förlossning 2 dagar innan förlossning

Tänk att jag fick må så fantastiskt bra fysiskt. 

Ibland var det svårare att veta vilken nivå jag kunde lägga träningen på, rätt tidigt slutade jag hoppa samt göra magövningar med crunch. Att sänka intensiteten kom efterhand. Kroppen tyckte jag tydligt sa till. Ibland var jag feg, vågade inte ta i lika mycket. Jag hade nog kunnat pressa mig mer, men jag hade ett helt annat syfte med min träning nu, balans och harmoni och den fantastiska VI känslan. 

Det blev viktigt för mig att hålla igång styrketräningen i gymmet vilket annars kanske inte är det som motiverar mig i första hand,  speciellt för ryggen, axlar och armar, där visste jag att jag kunde ta i och rusta mig inför vad som komma skall. Genom högt tempo och teknik- fokus fick jag även cardioträning, pulsen stiger fortare när man är gravid då man redan arbetar mycket med kroppen bara av att vara gravid. Mycket latsdrag, rodd och chins. Med dessa övningar i gymmet kunde jag även fokusera på den viktigaste träningen, träningen för bäckenbotten, och dess knipövningar. Bra kombination. Mina sista veckor innan förlossningen var jag även på seniorgympan, anpassade övningar som gjorde att jag kunde hålla igång in i slutet och kände mig stark. 

Träning vid graviditet är så individuell. Mycket handlar om vad du tränat tidigare och de anpassningar du kan göra. Självklart kan du göra mer om du tränat mycket innan. Har du inte tränat alls innan och blir gravid skulle jag faktiskt rekumendera att inte börja träna nu heller, kroppen har full show med att jobba med att vara gravid ,vilket är träning i sig, dock finns det absolut övningar man succesivt skulle kunna börja med, men då ska man vända sig till någon för hjälp innan man sätter iång. Känslan under och efter träning var precis samma när jag lärt mig acceptera min nya kropp och mitt nya syfte med träningen. Jag hittade nya spännande övningar samt ett stort intresse växte fram hos mig, både med träning under graviditet samt hur man ska träna efter en förlossning för att bygga sig stark inifrån och ut. 

Framförallt handlar det om att hitta träning som passar en, det ska vara roligt och motiverande, då mår man bäst och får bäst resultat. Bara av att tänka på de fördelar som träning vid graviditet kan ge en, hade jag en stor motiveringsfaktor, gör en starkare vid en förlossning och ökad chans till färre komplikationer, kan minska urinläckage efter graviditet, möjlighet att lättare gå ner i vikt efter graviditet, minskad risk för högt blodtryck. 

Jag ville prova det mesta och gick även en kurs i gravidyoga, har faktiskt aldrig gillat yoga speciellt mycket, men mer och mer, gravidyoga blev mer en inkörsport för mig i yogans värld. Jag kunde nu acceptera träningsformen på ett helt annat sätt, träningen var anpassad efter min kropp, min nivå och mitt syfte att hitta balans. Det gav mig också förberedelse inför förlossningen. Jag skulle absolut gå på gravidyoga igen och tyckte det var en jätte bra träningsfom i tredje trimestern. 

Jag började också fundera på en förlossning, kände mig mycket taggad, en del orolig så klart, men så taggad av vad kroppen är kapabel till. Mot slutet funderade jag mycket, mentalt förberedd på olika delar, men försökte hela tiden se det positivt. Jag är målinriktad och även här blickade jag framåt, "varje värk är ett steg närmre målet" det var en mening som gick runt. Jag hade inga problem att lyssna på andras förlossningshistorier, det bara taggade mig. Jag visste att hur mycket jag än fick höra, är den ena förossningen inte den andra lik. Tänk att det snart var min tur, vår tur, VI är ju ett team. Så hade vi förberett oss! 

Idrottsglädje - Sofie 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sis » Sparkle - like a star:  ”åh jag är mållös, dina ord är så fina! kunde inte sagt något bättre, love you si”

  • Syster » Lördag - Olympiska lyft:  ”så enkla att till och med du fick för dig att baka! ;) måste testas!”

  • syster » Januari , #300pass:  ”hoppas du rockade crossfitpasset idag hjärtat! super pt pass, ny inspiration och..”

  • Malin » #300pass , utmaningen i hamn :):  ”Bra jobbat! Själv körde jag mitt 303:e pass igår kväll i Idre på längdskidor. Sn..”

  • Joakim » #300pass, november:  ”Har nu tränat 299 pass, detta året! (19/11) ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-