Idrottslärar- fortbildning

Inspirerad men också frustrerad! Kul att få åka i väg med kollegor och träffa andra idrottslärare ifrån landet. Samma diskussioner och problematik hägrar över hela Sverige och min frustration blir större. Samtidigt skapar man nya tankar och det ger inspiration att fortsätta utveckla ämnet och framför allt förståelsen av vad idrott och hälsa innebär och varför det är ett så viktigt bildningsämne i ett livslångt lärande. Så vad innebär ämnet idrott och hälsa? Är det ett kunskapsämne eller fysisk aktivitet? Svaren på frågan är skild. För mig är det ganska klart faktiskt, det är ett kunskapsämne, vi vill lära barn och ungdomar att kunna ta hand om sin egen hälsa och motion. Samt skapa intresse, främja fysisk aktivitet, bidra till kunskap som lever vidare genom livet. I takt med ett ökat intresse och kunskap i samhället för hur viktig träningen är för hälsan, minskar ämnet idrott och hälsa i skolorna. Hur hänger det samman? En timme, en gång i veckan och fler än 300 elever som man ska se och utbilda i veckan! Hmm, uppdraget som skolverket vill att vi ska genomföra känns nästan omöjligt med tanke på den tiden vi får. Dock handlar det också om hur man lägger upp undervisningn så klart, många nya tankar går runt måste jag säga. Ibland kan jag ställa mig frågan "är det något nytt det här med att vi ska röra på oss för hälsans skull" ? Svar: Nej! Varför minskar då rörelsen i skolan? Eller möjligheten att få utbilda eleverna till att ta med sig viktig kunskap för att själv hitta sin egen balans mellan hälsa, motion, och livskvalité för att klara av sin vardag, arbete och fritid? Idag tycker jag utvecklingen i samhället går mer mot ytterligheter, antingen tränar du riktigt mycket eller inget alls. Var har motionärerna tagit vägen, de som tränar för att må bra och klara sin vardag? På yrkesförberedande linjer på gymnasiet är nästan alla idrottskurser av olika typ valbara, varför? Väljer eleverna kurserna, svar: Nej! Behöver eleverna kurserna, svar: Ja! Yrkeslivet kräver en viss fysisk förmåga för att kunna utföra arbetet. Vi måste se till att utbilda eleverna redan i skolan för att de ska kunna ta ansvar för sin egen hälsa och motion. Varför är det så svårt? När forskning efter forskning visar på resultat av att människan mår bättre av motion, rätt kost och återhämtning, Företagen visar tydligt på färre sjukskrivningar när personalen utför fysisk aktivitet. Det är vårt ansvar! Och vi kan påverka! Mer idrott och hälsa till eleverna så de kan få möjligheten att få rätt verktyg med sig för att må bra, vara friska och ha en kropp som klarar av vardagen, arbetet, fritiden och livet så länge som möjligt! 

 

Idrottsglädje - Sofie

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sis » Sparkle - like a star:  ”åh jag är mållös, dina ord är så fina! kunde inte sagt något bättre, love you si”

  • Syster » Lördag - Olympiska lyft:  ”så enkla att till och med du fick för dig att baka! ;) måste testas!”

  • syster » Januari , #300pass:  ”hoppas du rockade crossfitpasset idag hjärtat! super pt pass, ny inspiration och..”

  • Malin » #300pass , utmaningen i hamn :):  ”Bra jobbat! Själv körde jag mitt 303:e pass igår kväll i Idre på längdskidor. Sn..”

  • Joakim » #300pass, november:  ”Har nu tränat 299 pass, detta året! (19/11) ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-