Longering

Japp, tro det eller ej men jag har börjat lära mig longera och haft några stycken lärotillfällen nu. Förutsättning: jag klickade snabbt med hästarna som är mycket lugna och lätta att ha att göra med :) Fyra, stora, mysiga hästar har vi till träningarna som jag lärt känna. Egentligen att ha kontroll över ett så stort djur med de små marginaler man använder och känsla i handen, utifrån linan och hästens mun och de få hjälpmedel man använder sig av är mycket häftigt. När man känner full kontroll och samhörighet med hästen som lyssnar på de hjälper man ger är glädje. Svårt är det dock, mycket svårt! Ena dagen har jag lust att slänga pisken i väggen och gå raka vägen in med hästen i stallet, nästa gång är jag ett med hästen, då vi samarbetar och har full kontroll och närvaro. Levande djur gör inte alltid precis som man säger och utvecklingen går framåt. Van tränare från marken som jag är, tappar jag lätt fokus från hästen till voltigörerna nu när jag börjat så smått lina med voltigörer i skritt och trav. Mycket voltige i trav har man här och de är fantastiskt duktiga på att lina och ha voltigörerna i båda varven. Riktigt bra! Vissa av voltigörerna kan man inte urskilja vilket som är deras "bästa varv" snyggt jobbat måste jag säga. Så ny erfarenhet för min del, vilket är super bra så jag utbildas samtidigt och ökar min förståelse mer och mer av longörens del av det teamarbetet och absolut hästens del som är så fantastiskt viktigt i ett voltigeteam. Jag blir både splittrad och imponerad av det sätt man bedriver voltigen här utifrån aspekten av att de flesta voltigörer lär sig att lina. Jätte bra absolut, vilket ger mer kunskap, förståelse och erfarenhet av allt vad voltige innebär. Men, jag tycker inte det är bra att vara linförare och tränare på samma gång. Det gör att man tappar fokus från hästen eller från voltigörerna. Något pass vi har ska voltigörerna lina åt varandra varje gång. Det är svårt att hålla i sär och kunna fokusera och ställa om för de olika uppgifterna. Att få ut maximalt av en sådan träning är svårt och jag föredrar att man har tränare, longörer och att voltigörerna kan koncentrera sig på sin träning. Men vad gör man när man saknar tränare? eller longörer? Dilemmat finns alltid och många klubbar runt om i voltigevärlden brottas med det. Dock är jag självklart för att individerna i sporten lär sig så många olika delar som möjligt för att vi ska utveckla sporten och utveckla den kunskap som finns och som människor besitter för att vi ska komma framåt!

 

Idrottsglädje - Sofie

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sis » Sparkle - like a star:  ”åh jag är mållös, dina ord är så fina! kunde inte sagt något bättre, love you si”

  • Syster » Lördag - Olympiska lyft:  ”så enkla att till och med du fick för dig att baka! ;) måste testas!”

  • syster » Januari , #300pass:  ”hoppas du rockade crossfitpasset idag hjärtat! super pt pass, ny inspiration och..”

  • Malin » #300pass , utmaningen i hamn :):  ”Bra jobbat! Själv körde jag mitt 303:e pass igår kväll i Idre på längdskidor. Sn..”

  • Joakim » #300pass, november:  ”Har nu tränat 299 pass, detta året! (19/11) ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-